Tłoczony na zamówienie olej z całych nasion czarnuszki




Oleum Nigelle (Oleum Melanthii aethereum). Nasiona zawierają dużo tłuszczu (do 40%), olejek lotny (do 1,5%), saponinę – melantynę, garbniki, gorycz – nigellinę i alkaloid – damasceinę. Olej z czarnuszki o wysokiej jakości nie jest łatwy do wytworzenia. Najlepszy olej jest wytwarzany z pierwszego, tłoczenia prowadzonego na zimno, taki olej zachowuje najwyższe stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Następne tłoczenia tzw. wytłoczków (łącznie zwykle do 4 razy) odbywają się z wykorzystaniem podgrzewania, a produkty poddaje się obróbce chemicznej (dodaje się m.in. konserwanty chemiczne, ponieważ produkt nie zawiera już własnych, naturalnych konserwantów). Zwracajcie więc uwagę przy zakupie suplementów z czarnuszki na zawartość składników i dokładnie „egzaminujcie” sprzedającego.

Po raz pierwszy jej własności lecznicze czarnuszki opisał grecki lekarz Dioskurides. Czarnuszka ma działanie34: żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę i wzmacnia odporność. Aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie. Czarnuszkę wewnętrznie stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry

Olejku czarnuszki używa się także do produkcji perfum. Ciekawostki W starożytności używano jej jako panaceum. Znana była już w starożytnej Asyrii, wymienia ją też Biblia. Po raz pierwszy jej własności lecznicze opisał grecki lekarz Dioskurides. W dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie. W sezonie wegetacyjnym 2008 prace badawcze nad uprawą czarnuszki siewnej rozpoczął Uniwersytet Warmińsko-Mazurski





Jak sie robi nasz olej? -zimne tłoczenie

  1. Olej jest tłoczony na zimno z całych ziaren po złożeniu zamówienia.
  2. Zlewany do specjalnej szczelnej kadzi osadowej i jest pozostawiany na min. 24 godz.
  3. Filtrowany przy użyciu mikrofiltracji, bez odwirowań i odsysania ciśnieniowego, dzięki czemu nie wytrącają się wartościowe składniki.
  4. Olej pakowany jest do butelek i wysyłany.
Ze względu na świeżość oleju po kilku dniach, od postawienia w jednym miejscu może na dnie butelki wytrącić się osad.

Nie należy olejów podgrzewać powyżej 40 stopni celcjusza ze względu na możliwą minimalną zawartość naturalnych białek możliwe jest bardzo szybkie przypalenie oleju.

 
 
 

Złóż zamówienie:

   Olej z nasion Czarnuszki
34 zł, 100 ml,



Oleje Naturalne - esencja z serca natury.